Turistička zajednica općine Murter- Kornati: Naslovna stranica | Kontaktirajte nas | Naša lokacija English Deutsch Italiano Hrvatski
Otok Murter

Otok Murter

 

Otok Murter

Otok Murter najveći je i kopnu najbliži otok na šibenskom području, odvojen od kopna uskim Murterskim kanalom, preko kojega je u mjestu Tisno izgrađen pokretni most dužine 12 metara. Asfaltiranom cestom (6 kilometara) povezan je s Jadranskom turističkom cestom, a od Šibenika je udaljen 29 km.

  Opći podaci
Mjesto Murter

Vapnenački dio otoka pokriven je oskudnom vegetacijom. Na sjeverozapadnom dijelu Murtera nalaze se plodna polja i zdenci pitke vode. Najviši vrh je Raduč, visok 125 metara.

Smješten na vratima Kornatskoga otočja (Murterani su vlasnici većine zemljišta), Murter je privlačna točka nautičara, ali i svih ljubitelja tihog odmora. Počeci turizma u Murteru sežu u tridesete godine ovoga stoljeća, kada je u uvali Slanica izgrađena Češka vila.

Stanovništvo otoka Murtera bavi se poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom. Od poljoprivrednih kultura najviše se uzgaja maslina, voće i povrće. Danas su osim tih tradicionalnih djelatnosti razvijeni turizam i mala privreda.

Murter nudi raznovrstan smještaj (hotel, apartmani, marina), lijepe i tihe plaže, brojne restauracije i gostionice, no svaki će murterski gost s posebnim doživljajem posjetiti Kornatsko otočje za jednog od svakodnevno organiziranih izleta. U mjestu su sportski tereni (tenis, košarka, mali nogomet), a postoji mogućnost za sportove na vodi. U ljetnoj sezoni organiziraju se razna sportska natjecanja, a prethodi im travanjska regata Murter - Kornati kao svojevrstan uvod u sezonu.

Tradicionalne svečanosti su: Sv. Roko (16. kolovoza); Murterska fešta blagdana Male Gospe (8. rujna);

Osim Murtera, koji je najveće i najstarije naselje, na otoku se nalaze još tri mjesta: Betina, Jezera i Tisno.

  Betina
Mjesto Betina
Mjesto Betina

Betinu zbog položaja i arhitekture smatraju jednim od najljepših mjesta na Jadranu. Ovo mjesto uživa i neslužbeni, ali priznati, status jadranskog centra drvene brodogradnje. Središnji, povijesni dio Betine izgrađen je na istočnim padinama rta Arić na sjevernom ulazu u Murterski kanal.

Tijekom vremena naselje se proširilo i na uvalu Zdrače u kojoj se nalaze marina i brodogradilište "Betina" i mjesna plaža. U Betini postoji gotovo 100 malih obiteljskih brodogradilišta u kojima vrsni brodograditelji ručnim alatom grade čvrste i trajne tradicionalne drvene brodove.

  Jezera
Mjesto Jezera
Mjesto Jezera

Jezera su najmanje naselje na otoku. Izgrađena su oko zaklonjene uvale na sjeveroistočnoj strani otoka. Centar mjesta je na sjevernoj obali uvale, a na južnoj obali je ACI marina "Jezera". U novije vrijeme Jezera su se razvila u jedan od najsnažnijih srednjodalmatinskih ribarskih centara.

Pored ribarstva, Jezerani se bave i turizmom. Glavni aduti Jezera, osim nautičkog turizma, su turističko naselje i kamp "Lovišća", smješteni u istoimenoj uvali sjeverozapadno od mjesta.

  Tisno
Mjesto Tisno
Mjesto Tisno

Tisno je najmlađe naselje na otoku Murteru, a nastalo je na mjestu gdje otok Murter gotovo dodiruje kopno. 1832. godine na tom mjestu je izgrađen i pokretni most, kojim je otok povezan s kopnom. Tisno krase neobično prostrani trgovi, dosta zelenila i duga mjesna riva ugodna za šetnju.

Zbog velikog zavjetnog hodočašća Gospi od Karavaja (Caravaggia) na koje dolaze vjernici iz gotovo cijele šibenske i zadarske biskupije, Tisno je postalo važnim vjerskim središtem.