Turistička zajednica općine Murter- Kornati: Naslovna stranica | Kontaktirajte nas | Naša lokacija English Deutsch Italiano Hrvatski
Okruženje otoka Murtera

Okruženje otoka Murtera

 

Okruženje otoka Murtera

Ime otoka Murtera pokriva akvatorij koji je na sjeverozapadu omeđen Murterskim kanalom, na jugoistoku rtovima šibenskih otoka Kaprija, Kakna i Žirja, na jugu Samogradskim vratima, na jugozapadu pučinskim (piškerskim) nizom kornatskih otoka, na sjeverozapadu prolazom Velika Proversa i otočićima Malim Tremulićem, Božikovcem i Malom Balabrom, prema sjeveru Srednjim kanalom, zadarskim otocima Gangarom i Murvenjakom, te konačno Vrgadskim kanalom i otočićima Articom velom i Articom malom. U sredini tog prostora koji je postao jednim od najatraktivnijih i najposjećenijih nautičarskih područja u Europi, nalazi se Murtersko more.

  Murtersko more
Murtersko more

Murtersko more je najveći morski prostor između šibenskog i zadarskog arhipelaga. Površina mu je 210 četvornih kilometara, a najveća dubina 94 metra. Na sjeveroistočnoj strani Murterskog mora je otok Murter, sa sjeverozapada, jugozapada i juga okružuju ga Kornati, a na njegovoj jugoistočnoj strani su poznati šibenski otoci Žirje, Kakan i Kaprije.

Na sredini jugoistočnog ruba Murterskog mora nalaze se Tetovišnjaci - skupina od pet otoka i jedne hridi. Lako uočljivi i prepoznatljivi, Tetovišnjaci su dobar orijentir pri plovidbi nevelikim, ali ćudljivim Murterskim morem.

Iako je opsegom maleno, Murtersko se more ne smije podcjenjivati. Izloženo je jakim vjetrovima i naglim promjenama vjetra te jakim morskim strujama pa nautičari u njegovim vodama uvijek moraju biti oprezni.

  Vransko jezero
Park prirode Vransko jezero

Murtersko-kornatskom prostoru pripada i jedna trećina Vranskog jezera, najvećeg jezera u Republici Hrvatskoj. Nalazi se sjeverozapadno od otoka Murtera i istočno od Pakoštana. Jezero je dugo 13,6 kilometara, široko 2,2 kilometra, a najveća mu je dubina 3,9 metara. Površina mu je 30 km2. Razina vode u Vranskom jezeru nešto je viša od razine mora.

Proglašeno je prirodnim i ornitološkim rezervatom. Plovidba jezerom nije moguća, osim iznajmljenim plovilima Uprave rezervata. Turiste na Vransko jezero privlače ribolov i foto - safari. Snimati je moguće razne vrste ptica koje tu žive ili dolaze tijekom sezonskih migracija, a uvjeti za sportski ribolov su odlični zahvaljujući mogućnostima najma ribarskih čamaca i ribolovnog pribora.

  Modrave
Modrave

Uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Prostire se od Prosike do Drage. Modrave su duge oko 8500 metara, a široke od 750 do 3100 metara. Jedini su prostor u Hrvatskoj koji istodobno ima morsku i jezersku obalu i koji, na tako maloj udaljenosti, ima dva, tako različita, prirodna ambijenta. Nekada su Modrave bile pokrivene vinogradima, a danas su isključivo pod maslinama. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera. Trebalo im je više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla.

Osim Modrava, otoku Murteru pripadaju i plodna kopnena polja Ivinj, Dazlina i Dubrava.

  Otoci oko otoka Murtera
Otoci oko otoka Murtera

Za razliku od Kornata koji su zemljopisna i geomorfološka cjelina, otoci oko otoka Murtera i Murterskog mora grupirani su u nekoliko otočnih skupina i su(vlasničkih) cjelina. Stanovnici otoka Murtera, odnosno naselja Murter i Betina vlasnici su i suvlasnici 134 kornatska otoka među kojima su svih 89 nadmorskih kopnenih jedinica u Nacionalnom parku "Kornati".

Osim toga, stanovnici otoka Murtera vlasnici su i suvlasnici još 55 nadmorskh kopnenih jedinica, od kojih se šest nalazi u administrativnim granicama Zadarske županije, te još šest u granicama grada Šibenika. Prekomorski posjedi stanovnika otoka Murtera i kornatski arhipelag obuhvaćaju 207 nadmorskih kopnenih jedinica (otoka i hridi).