Turistička zajednica općine Murter- Kornati: Naslovna stranica | Kontaktirajte nas | Naša lokacija English Deutsch Italiano Hrvatski
Crkva gospe od Tarca

Crkva gospe od Tarca

 

Crkva gospe od Tarca

Prostor oko polja Tarca bez sumnje je prvo kolonizirano mjesto na otočju. U Žejkovcima, susjednom polju, pronađena je sjekira iz neolitika, a oba su polja okružena mnogim liburnskim gomilama.

  Tureta
Utvrda Tureta
Utvrda Tureta

Na brdu iznad Tarca sagrađena je, po svemu sudeći u VI. st., utvrda Tureta, čija je vojna posada osiguravala sigurnu plovidbu Kornatskim kanalom. Tureta je jedina utvrda iz toga vremena na Jadranu koja nije razorena, očito stoga što se nalazila na mjestu bez naselja, pa stanovništvo nije posegnulo za njezinim kamenom. Utvrda je danas u zapuštenom stanju. U podnožju brda, na prostoru između male uvale i polja, sagrađena je, čini se u isto vrijeme, crkva svete Marije. Do danas još nije ponuđen odgovor na pitanje je li prije sagrađena crkva ili utvrda ili su možda sagrađene istodobno.

  Crkva gospe od Tarca
Crkva gospe od Tarca
Crkva gospe od Tarca

Ovo je bila crkva velikih dimenzija (oko 20x13 m) i teško je vjerovati da je služila samo lokalnim vjernicima jer tragovi naselju koje bi opsluživala tako velika crkva nisu pronađeni. Vjerojatnije je da je bila utočište mornara koji su u zaklonjenim uvalama Šipnata, Levrnake ili Telašćice čekali povoljne vjetrove za plovidbu Jadranom. Od crkve je danas sačuvana samo apsida i dio temelja. U kasnom srednjem vijeku u njezinu glavnom brodu podignuta je crkvica posvećena Gospi od Pohođenja, a koju narod zove Gospe o'' Tarca. U njoj se prve nedjelje u srpnju održava služba Božja s blagoslovom polja i mora. Na stotine brodova tada hrli prema Tarcu. Ta zavjetna procesija brodovima jedan je od najljepših i najzanimljivijih vjerskih događaja u Hrvatskoj.