FOTO: IVO BIOČINA IZVOR: HTZ
Kultura i baština

Burna prošlost duga 6000 godina

Uronite u antičku i srednjovjekovnu povijest, prošetajte arheološkim nalazištem Colentum i upoznajte legionara Kvinta, istražite impozantnu obrambenu utvrdu Tureta, posjetite zanimljive crkve i zavjetne kapelice, te jednostavno uživajte u bogatstvu kulturne baštine Murtera!

Kako je otok Murter kroz čitavu svoju povijest bio od goleme strateške važnosti, ostali su do danas značajni tragovi. Važna su za istaknuti četiri objekta, danas u ruševinama, iz različitih epoha: jedan je velika liburnska predantička gradina iznad Colentuma, drugi je utvrda Tureta na otoku Kornatu iz 6. stoljeća, treći je kaštel na Velikoj Panituli iz 16. stoljeća i četvrti Raduč– najviši vrh na otoku s vojnim, artiljerijskim instalacijama, te vojarnama koji datira u 20. stoljeće.

Jedna od najvažnijih posebitosti materijalne baštine Murtera, graditeljski je i urbanistički sklop starog Srimča- danas Sela. On je jedinstven i po svojoj lokaciji i po rasteru ulica i po tipologiji gradnje. Kultura života s morem i kultura plovidbe evidentna je na svakom koraku. Riječ je s jedne strane o materijalnim ostacima koji se ogledaju u množini drvenih brodova starih tipova i množini instalacija koje su potrebni za njihovu sigurnost, a na duhovnom planu, riječ je o rijetkim znanjima i vještinama u plovidbi koja su kao nigdje sačuvani do danas upravo u Murteru. Djelomični iskaz toga duha pomorske tradicije regata je Latinsko idro koja se održava svake godine koncem rujna.

Možda Vas zanima i...