FOTO: SHUTTERSTOCK
Okruženje otoka

Otkrijte čarobno okruženje jednog od otoka najgušće otočne skupine Jadrana i Sredozemlja. Nevjerojatna raznolikost prirode, mala mjesta i uvale s lijepim pješčanim i kamenim plažama, pružaju prekrasnu sliku koja će vam zasigurno ostati u dubokom sjećanju.

Murtersko more

Murtersko more je najveći morski prostor između kornatskog i šibenskog arhipelaga površine 210 km2, i dubine 94 m. Na njegovoj je sjeveroistočnoj strani otok Murter, sa sjeverozapada, jugozapada i juga okružuju ga Kornati, a na jugoistoku su otoci Žirje, Kakan i Kaprije. Iako malo, Murtersko more poznato je po svojoj ćudljivosti- jakim vjetrovima, naglim promjenama vjetra, te jakim morski strujama, pa nautičari u njegovim vodama uvijek moraju biti na oprezu.

Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero jedinstveno je močvarno područje u hrvatskom priobalju. Najveću vrijednost sa stanovišta biološke raznolikosti daju mu prostrani tršćaci i uski pojas poplavnih travnjaka koji se prostiru na području ornitološkog rezervata, a važna su staništa za ptice. Zabilježeno je ukupno 234 vrsta ptica, od čega se 102 vrste gnijezde na području Parka, stoga je ovo područje od međunarodne važnosti kao odmorište i hranilište ptica selica. Prema nekim procjenama, u Parku za jesenje selidbe svakodnevno boravi 20.000 ptica selica, a ponekad ova brojka naraste čak i do 400.000.

Plovidba jezerom moguća je iznajmljenim plovilima Rezervata, a uz sportski ribolov, tu je i foto safari za sve ljubitelje prirode s interesom za užitkom promatranja i fotografiranja flore i faune. Vransko jezero omiljeno je mjesto i mnogih biciklista, budući da se oko jezera proteže više od 50 km biciklističkih staza koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kroz koji prolaze.Modrave

Uska prevlaka između Jadranskog mora i Vranskog jezera, koja se prostire u dužini od oko 8500m, i širini od 750 do 3100m, jedini je prostor u Hrvatskoj koji istovremeno ima morsku i jezersku obalu i koji na maloj udaljenosti ima dva tako različita prirodna ambijenta. Vlasnici Modrava su od 1880. godine stanovnici Betine i Murtera kojima je trebalo više od 150 godina da bi izborili prava na posjede na tom neobičnom i plodnom komadu tla. Dolaskom Murterina u Modrave počinje stvaranje jednog od najvećih maslinika na Mediteranu koji je bio slavljen po veoma kvalitetnom ulju. Modravsko je ulje postalo simbol ulaganja u maslinarstvo s ciljem stvaranja blagostanja u Murteru.