Turistička zajednica općine Murter- Kornati: Naslovna stranica | Kontaktirajte nas | Naša lokacija English Deutsch Italiano Hrvatski
Kulturno povijesne znamenitosti otoka Murtera

Kulturno povijesne znamenitosti otoka Murtera

 

Kulturno povijesne znamenitosti

  Utvrda Tureta
Utvrda Tureta
Utvrda Tureta

Na uzvisini iznad polja Tarac na južnoj obali otoka Kornata jedna je od bolje sačuvanih utvrda koje je duž istočne obale Jadrana, od Elafita do Brijuna, u 6. stoljeću sagradio bizantski car Justinijan. Utvrđeno je da duž Jadrana na podjednakim razmacima postoji 40-ak utvrda iz toga doba. Sve tvrđave se nalaze na uzvišenjima s kojih je moguć potpun kopneni nadzor nad važnim plovnim putevima. Smatra se da je bizantski car Justinijan gradio te utvrde jer je želio obnoviti Rimsko Carstvo u nekadašnjim granicama, što nije bilo moguće bez potpune kontrole plovnih putova.

Tureta je jedina utvrda iz toga razdoblja na Jadranu koja nije razorena, očito stoga što se nalazila na mjestu bez naselja, pa stanovništvo nije posegnulo za njezinim kamenom.

  Crkva sv. Marije
Crkva sv. Marije
Crkva sv. Marije

U podnožju uzvisine, na prostoru između male uvale i polja, sagrađena je, vjerojatno u isto vrijeme, crkva sv. Marije. Ovo je bila crkva velikih dimenzija (oko 20 x 13 m), koja je vjerojatno služila kao utočište mornara koji su u zaklonjenim uvalama Šipnata, Levrnake ili Telašćice čekali povoljne uvjete za plovidbu. Da je crkvi pripadalo važno mjesto u svijesti tadašnjih stanovnika, vidi se iz toga što se od početka 14. stoljeća čitav otok naziva raznim inačicama njezina imena, a najčešća je Insula Sanctae Mariae te hrvatski oblik Stomorin otok.

Od crkve je danas sačuvana samo apsida i dio temelja, a u kasnom srednjem vijeku je u njezinom glavnom brodu podignuta crkvica posvećena Gospi od Pohođenja, u narodu poznata kao Gospe o'' Tarca.